pondělí 6. února 2012

Ludvík XIV.

Druhé polovina 17. století bylo ovlivněna vládou Ludvíka XIV, jemž získal přízvisko král slunce. Za jeho vlády bylo vystavěno mnoho překrásných paláců s bohatým vybavením kterými se inspirovala celá evropa. Již po jeho nástupu na trůn byly do dvorních dílen pozváni mistři řemesel z celé evropy a tyto dílny po vzoru florentinských dílen vytvářeli nábytek a vybavení pro královské paláce a zodpovídaly za jednotnost stylu oslavujícího krále. Po přestěhování dvora do Versailes zde bylo návrhářem Charlesem Le Brunem vytvořeno mnoho prostor včetně Zrcadlové galerie. Sám Ludvík upravoval jeho návrhy dle svých připomínek a do jeho návrhu byl často vnášen jeho motiv - propojená L , lilie a slunce - jeho osobní emblém.
Po zrušení náboženské tolerance bylo mnoho řemeslníků nuceno uprchnout do zahraničí, kde dále šířili vliv francouzkého stylu.

Nábytek ludvíka XIV byl teatrálním výrazem bohatsví a síly. Ke zdobení zahrnujího mytologické postavy, grotesky, arabesky, faunu i floru, se užívalo drahých materiálů zlata a stříbra, exotická dřeva a mnohé další.
Nábytek se stal pohodlnější židle byly nižší a čalouněné látkou či kůží, zdobené mosaznými hřebíky. Židle byla celá více zdobena vyřezáváním jež ukazovalo na dokonalé řemeslné zpracování dle poslední módy.

Novou formu získaly také postele protože ložnice sloužila také pro přijímání hostů. Ludvíkova postel byla vyvíšena a měla baldachýn. Novým prvkem bylo postranní zábralí jež oddělovalo návštěvu od uživatele.

Konec století změnilo i bufet jež se proměnil z dvouřadé čtyřdvéřové skříně na skříň se dvoumi vysokými dveřmi. Novou formou vyvinutou z truhly se stala komoda - skříňka na krátkých nohách s dvoumi dveřmi nebo zásuvkami.
Velmi oblíbené byly přízední stoly s bohatě zdobené zlacením . Menší stoly často malované a užívané na svícny či neformální jídelní stoly byly vyráběny z ovocných dřev.

Žádné komentáře:

Okomentovat

########co2 ######